Vitamin D Status and Mortality: Meta-Analysis of Individual Participant Data Confirms Strong Association

verfasst von
A. Ströhle, T.  Bohn
Abstract

Scientists and physicians have suggested that poor vitamin D intake can result in increased cardio-vascular mortality. Also total mortality appears to be increased with poor vitamin D status. A research team of the German Cancer Research Center in Heidelberg (DKFZ) headed by Ben Schöttker was able to demonstrate this association in a meta-analysis of 8 European and US-based cohort studies. In addition, serum 25(OH)D concentration (calcidiol) was shown to constitute a prognostic parameter in patients with a history of cancer.

Organisationseinheit(en)
Institut für Lebensmittelwissenschaft und Humanernährung
Abteilung Ernährungsphysiologie und Humanernährung
Externe Organisation(en)
Institute of Science and Technology, Luxembourg
Typ
Artikel
Journal
International Journal for Vitamin and Nutrition Research
Band
85
Seiten
221-224
Anzahl der Seiten
4
ISSN
1664-2821
Publikationsdatum
01.12.2015
Publikationsstatus
Veröffentlicht
Peer-reviewed
Ja
ASJC Scopus Sachgebiete
Medizin (sonstige), Endokrinologie, Diabetes und Stoffwechsel, Ernährung und Diätetik
Ziele für nachhaltige Entwicklung
SDG 3 – Gute Gesundheit und Wohlergehen
Elektronische Version(en)
https://doi.org/10.1024/0300-9831/a000267 (Zugang: Geschlossen)