Fat tissue is not a reservoir for radiocesium in wild boars

verfasst von
Georg Steinhauser, Christian Knecht, Wolfgang Sipos
Abstract

Meat of wild boars is not only known for high 137Cs activity concentrations but also for the remarkable constancy of these levels. Even decades after the Chernobyl accident, the 137Cs levels in wild boar meat in Central Europe have not declined but even partly increased. In the present study, we investigated an unusual hypothesis for this very unusual phenomenon: may the boars’ fat tissue act as a reservoir for radiocesium? We investigated fat and muscle tissues of four wild boars in Western Germany and found that the 137Cs concentrations in fat were in the range of 10–30% of the respective activities in muscle tissue. Hence, the hypothesis was refuted.

Organisationseinheit(en)
Institut für Radioökologie und Strahlenschutz
Externe Organisation(en)
Veterinärmedizinische Universität Wien
Typ
Artikel
Journal
Journal of Radioanalytical and Nuclear Chemistry
Band
312
Seiten
705-709
Anzahl der Seiten
5
ISSN
0236-5731
Publikationsdatum
01.06.2017
Publikationsstatus
Veröffentlicht
Peer-reviewed
Ja
ASJC Scopus Sachgebiete
Analytische Chemie, Kernenergie und Kernkraftwerkstechnik, Radiologie, Nuklearmedizin und Bildgebung, Umweltverschmutzung, Spektroskopie, Öffentliche Gesundheit, Umwelt- und Arbeitsmedizin, Gesundheit, Toxikologie und Mutagenese
Ziele für nachhaltige Entwicklung
SDG 3 – Gute Gesundheit und Wohlergehen
Elektronische Version(en)
https://doi.org/10.1007/s10967-017-5257-3 (Zugang: Offen)
https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10967-017-5426-4 (Zugang: Offen)