Impact of food price shocks on vulnerability to poverty

A mathematical programming approach

verfasst von
Marc Völker, Songporne Tongruksawattana, Erich Schmidt, Hermann Waibel
Abstract

The 2008 price crisis in the world markets for fuel, chemical fertilizer and agricultural commodities came as a shock to both producers and consumers. For farmers in Thailand and in Vietnam, this situation generated opportunities and risks. For agricultural households with a food surplus, higher commodity prices will lead to higher incomes provided price expectations hold and the price ratio of factor to commodity price remains favourable. For food deficit households, however, rising prices reduce their real income and tend to increase the risk of falling into poverty.

Organisationseinheit(en)
Institut für Umweltökonomik und Welthandel
Institut für Entwicklungs- und Agrarökonomik
Externe Organisation(en)
International Maize and Wheat Improvement Center (CIMMYT) - Kenia
Typ
Beitrag in Buch/Sammelwerk
Seiten
163-188
Anzahl der Seiten
26
Publikationsdatum
01.01.2016
Publikationsstatus
Veröffentlicht
Peer-reviewed
Ja
ASJC Scopus Sachgebiete
Volkswirtschaftslehre, Ökonometrie und Finanzen (insg.), Allgemeine Unternehmensführung und Buchhaltung, Allgemeine Sozialwissenschaften
Ziele für nachhaltige Entwicklung
SDG 2 – Kein Hunger
Elektronische Version(en)
https://doi.org/10.1057/9780230306622_7 (Zugang: Geschlossen)