Adsorbents for the recovery of aroma compounds in fermentation processes
- verfasst von
- Ulrich Krings, Markus Kelch, Ralf G. Berger
- Abstract
Using a model solution of 12 aroma compounds, representative of microbial volatiles, 31 different adsorptive materials were investigated with regard to their solid phase extraction and desorption properties. Well known styrene—divinylbenzene‐based resins and alternative adsorbents including zeolites, β‐cyclodextrin and modified activated carbon were compared. Adsorption/desorption rates in aqueous solution were determined for each adsorbent. Isotherms and adsorption kinetics were determined for the most effective adsorbents.
- Organisationseinheit(en)
-
Institut für Lebensmittelchemie
- Typ
- Artikel
- Journal
- Journal of Chemical Technology & Biotechnology
- Band
- 58
- Seiten
- 293-299
- Anzahl der Seiten
- 7
- ISSN
- 0268-2575
- Publikationsdatum
- 1993
- Publikationsstatus
- Veröffentlicht
- Peer-reviewed
- Ja
- ASJC Scopus Sachgebiete
- Biotechnologie, Allgemeine chemische Verfahrenstechnik, Erneuerbare Energien, Nachhaltigkeit und Umwelt, Feuerungstechnik, Abfallwirtschaft und -entsorgung, Umweltverschmutzung, Organische Chemie, Anorganische Chemie
- Ziele für nachhaltige Entwicklung
- SDG 7 – Erschwingliche und saubere Energie
- Elektronische Version(en)
-
https://doi.org/10.1002/jctb.280580314 (Zugang:
Unbekannt)